BROWNIE Z BURAKAMI
Zakochałam się , jest absolutnie przepyszne. Moim znajomym również bardzo smakowało, poza jedną osobą :) Ciasto oczywiści błyskawiczne i zdrowe , choć kalorii ma kilka. Uznaję brownie z buraczkami za jedno z moich ulubionych wypieków.
Składniki (blacha 20x26):
- 1 i 1/4 szklanki mąki (pszenna lub razowa)
- pół szklanki cukru brązowego
- 200 g mocnej, gorzkiej czekolady (min 70% kakao)
- 3/4 kostki masła
- 3 jaja
- 3 czubate łyżki kakao
- 2 duże lub 3 średnie buraki
Buraki gotujemy ok 20 minut,żeby delikatnie zmiękły, a wystudzone trzemy na tarce o małych oczkach. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę, kakao, cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy czekoladowej. Do lekko przestudzonej masy dodajemy kolejno jajka , dokładnie mieszając. Czekoladę z jajkami łączymy z burakami, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Brownie ląduje w piekarniku rozgrzanym do 175 °C na 25-28 minut.
Smacznego!
E.
Robiłam kiedyś buraczaną owsiankę z czekoladą - czas na ciasto!
OdpowiedzUsuńBuraczana owsianka ?? Chyba trzeba będzie spróbować:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń