niedziela, 23 listopada 2014

BROWNIE Z BURAKAMI

Zakochałam się , jest absolutnie przepyszne. Moim znajomym również bardzo smakowało, poza jedną osobą :) Ciasto oczywiści błyskawiczne i zdrowe , choć kalorii ma kilka. Uznaję brownie  z buraczkami za jedno z moich ulubionych wypieków.

Składniki (blacha 20x26):

  • 1 i 1/4 szklanki mąki (pszenna lub razowa)
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 200 g mocnej, gorzkiej czekolady (min 70% kakao)
  • 3/4 kostki masła
  • 3 jaja
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 duże lub 3 średnie buraki
Buraki gotujemy ok 20 minut,żeby delikatnie zmiękły, a wystudzone trzemy na tarce o małych oczkach. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę, kakao, cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy czekoladowej. Do lekko przestudzonej masy dodajemy kolejno jajka , dokładnie mieszając. Czekoladę z jajkami łączymy z burakami, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Brownie ląduje w piekarniku rozgrzanym do 175 °C na 25-28 minut.
Smacznego!
E.






3 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś buraczaną owsiankę z czekoladą - czas na ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraczana owsianka ?? Chyba trzeba będzie spróbować:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń