Składniki (na jedną „keksówkę"): 1,5 szklanki zielonej soczewicy,4 ziarenka ziela angielskiego,sól, listek laurowy (2/3 szt.), 2-3 łyżki bułki tartej, 2 marchewki, pół słoiczka suszonych pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki ,czosnku, ulubione przyprawy ( ja oczywiście wybrałam ostrą paprykę).
Soczewicę i marchewkę z dodatkiem ziela, listków gotujemy do miękkości. Cebulkę i czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy do ugotowanej, odsączonej soczewicy i marchewki. Wszystko blendujemy. Dorzucamy suszone pomidory pokrojone w paski/kostkę. Dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Keksówkę smarujemy olejem i wypełniamy masą. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180° C.
E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz