poniedziałek, 18 listopada 2013

SsssssssssOCZEWICA :) PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY Z SUSZONYMI POMIDORAMI

A jednak nawet taki mięsożerca jak ja musi przyznać, że jedzenie wegetariańskie, baaa nawet wegańskie naprawdę może smakować. Przed opisaniem na blogu, pasztet z soczewicy najpierw musiał przejść test, a testowała go osoba niejedząca mięsa. Test przeszedł pomyślnie, dziękuję Sylwii i ekipie z Naleśnikowa :) 
Składniki (na jedną „keksówkę"):  1,5 szklanki zielonej soczewicy,4 ziarenka ziela angielskiego,sól,  listek laurowy (2/3 szt.), 2-3 łyżki bułki tartej, 2 marchewki, pół słoiczka suszonych pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki ,czosnku, ulubione przyprawy ( ja oczywiście wybrałam ostrą paprykę).
Soczewicę i marchewkę z dodatkiem ziela, listków gotujemy do miękkości.  Cebulkę i czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy do ugotowanej, odsączonej soczewicy i marchewki. Wszystko blendujemy. Dorzucamy suszone pomidory pokrojone w paski/kostkę. Dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Keksówkę smarujemy olejem i wypełniamy masą. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180° C. 
E.






   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz