BATONIKI MUSLI Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM (BREAKFAST BAR)
Jestem wielką wielbicielką wszelkich batoników, ciastek z ziarnami oraz bakaliami. Batonik domowej roboty to pyszny i szybki pomysł na drugie śniadanie, jak również słodką przekąskę do kawy. Są źródłem błonnika,dostarczają dużo energii, a przede wszystkim smakują obłędnie.
Chcesz być pewna, że jesz coś zdrowego- zrób to sama :)
Składniki ( forma 23x33 cm):
- 250 g płatków owsianych ( nie błyskawicznych)
- 10 łyżek siemienia lnianego
- 5 łyżek sezamu
- 6 łyżek pestek słonecznika
- 100 g migdałów
- puszka zagęszczonego mleka słodzonego
Dodałam również płatki migdałów i trochę orzechów włoskich, chciałam zużyć resztki otwartych bakalii. Świetnym dodatkiem są także pestki dyni, żurawina i inne suszone owoce.
Puszkę mleka lekko podgrzewamy w garnku z grubym dnem, następnie zalewamy nim pozostałe składniki i mieszamy. Masę przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy ale nie ugniatamy mieszanki bo batoniki będą za twarde. Pieczemy je 60 minut w 130 ° C.
Smacznego!
E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz