Krem z buraków, oczywiście jak większość zup kremów jest łatwy i szybki w przygotowaniu.
Składniki:
- 8-10 buraków średniej wielkości
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- prażone pestki dyni
- 0,5 l bulionu warzywnego lub innego
- 2 łyżki masła, odrobina oliwy
- kilka gałązek rozmarynu, pieprz, sól
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy trochę oliwy, smażymy cebulę, czosnek. Dodajemy obrane, pokrojone jabłko, buraki i rozmaryn, dusimy kilka minut. Zalewamy bulionem gotujemy 5-10 minut. Blendujemy i doprawiamy do smaku. Krem z buraków podałam z łyżka jogurtu naturalnego oraz wcześniej uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego !
E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz