MUFFINY/ BABECZKI JAGLANE Z JAGODAMI
Wooooowwww. Odkrycie roku! Zdrowe i pyszne muffiny z kaszy jaglanej. Aż ciężko uwierzyć , że coś tak pożywnego może tak obłędnie smakować. Zacznijmy od kaszy jaglanej, całkiem głośno o niej ostatnio. Jest produktem bezglutenowy, bogatym w witaminy z grupy B, lecytynę, białko, antyoksydanty. Żeby się nie rozpisywać: SAMO ZDROWIE !
Jak długo można je przechowywać... na pewno 3 dni. Trzeciego dnia zniknęła ostatnia jaglanka.
Składniki ( 18-20 sztuk) :
- 3/4 szklanki mąki razowej
- pół szklanki mąki z amarantusa
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju ( najlepiej rzepakowego)
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szklanka jagód
- garść orzechów laskowych ( przepołowionych)
Kaszę gotujemy, następnie delikatnie blendujemy, choć nie jest to konieczne.Mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem, a jogurt łączymy z olejem. Możemy też osobno ucierać żółtka z cukrem, a białka ubić na sztywną masę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą, dodajemy jagody, orzechy i delikatnie mieszamy. Foremkę napełniamy masą do 3/4 wysokości. Na górę możemy dodatkowo położyć jagody. Pieczemy w 180 ° C ok. 25-30 minut.
Smacznego!
E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz