KRUCHE CIASTECZKA CHAŁWOWE/ SEZAMOWE
Słoik na ciastka od kilku dni domagał się ażeby go czyś wypełnić. I tak właśnie w ekspresowym tempie powstały ciasteczka chałwowe. Niezbyt słodki, barrrdzo kruchy dodatek do kawy.
Składniki (30 ciastek):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki pasty sezamowej tzw. tahin
- pół kostki masła ( 100 g )
- 20-40 ml wody
Wszystkie składniki miksujemy lub wyrabiamy ręcznie. Masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej. Następnie formujemy kulki średniej wielkości, lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, w małych odstępach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut.
Smacznego !
E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz