czwartek, 29 maja 2014

KRUCHE CIASTECZKA CHAŁWOWE/ SEZAMOWE

Słoik na ciastka od kilku dni domagał się ażeby go czyś wypełnić. I tak właśnie w ekspresowym tempie powstały ciasteczka chałwowe. Niezbyt słodki, barrrdzo kruchy dodatek do kawy. 
Składniki (30 ciastek):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki pasty sezamowej tzw. tahin 
  • pół kostki masła ( 100 g )
  • 20-40 ml wody
Wszystkie składniki miksujemy lub wyrabiamy ręcznie. Masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej. Następnie formujemy kulki średniej wielkości, lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, w małych odstępach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut.
Smacznego !
E.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz