poniedziałek, 9 czerwca 2014

ZUPA KOPERKOWA NA SMAŻONYM KOPERKU

Świeże i pachnące warzywa, owoce, zioła. Mogłabym godzinami spacerować po ryneczku. W koszyku wylądował pęczek powalającego zapachem koperku. Zatem dziś na obiad, jutro zresztą też pożywna zupa koperkowa.
Składniki: 
  • duży kawałek mięsa z kością
  • 3 marchewki
  • mały seler
  • pietruszka ( korzeń i natka)
  • mały por 
  • 8 mniejszych ziemniaków
  • 1/4 kostki masła
  • duży pęczek koperku
  • 5 łyżek śmietany
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka ziaren pieprzu, ziela, 4-5 listki laurowe, sól i pieprz ziołowy
Z warzyw i mięsa gotujemy na małym ogniu wywar, doprawiamy przyprawami. Posiekany koperek podsmażamy na masełku i dodajemy do zupy.  Podsmażony koper potęguje wspaniały aromat zupki. Dorzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania śmietanę rozrabiamy w schłodzonej zupie (pół kubeczka zupy) i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość wlewamy do garnka i gotujemy jeszcze kilka minut. Jest pysznie i pachnąco :)
Smacznego!
E.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz