ZUPA KOPERKOWA NA SMAŻONYM KOPERKU
Świeże i pachnące warzywa, owoce, zioła. Mogłabym godzinami spacerować po ryneczku. W koszyku wylądował pęczek powalającego zapachem koperku. Zatem dziś na obiad, jutro zresztą też pożywna zupa koperkowa.
Składniki:
- duży kawałek mięsa z kością
- 3 marchewki
- mały seler
- pietruszka ( korzeń i natka)
- mały por
- 8 mniejszych ziemniaków
- 1/4 kostki masła
- duży pęczek koperku
- 5 łyżek śmietany
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka ziaren pieprzu, ziela, 4-5 listki laurowe, sól i pieprz ziołowy
Z warzyw i mięsa gotujemy na małym ogniu wywar, doprawiamy przyprawami. Posiekany koperek podsmażamy na masełku i dodajemy do zupy. Podsmażony koper potęguje wspaniały aromat zupki. Dorzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania śmietanę rozrabiamy w schłodzonej zupie (pół kubeczka zupy) i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość wlewamy do garnka i gotujemy jeszcze kilka minut. Jest pysznie i pachnąco :)
Smacznego!
E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz