niedziela, 14 września 2014

GUACAMOLE- AVOCADO DIP

Guacamole to świetny dodatek do nachos, pieczywa oraz inny dań, przy czym bardzo szybki w przygotowaniu. Pamiętajmy, aby do guacamole wybierać te bardziej dojrzałe avocado, z ciemniejszą skórką. Możemy zrobić łagodną wersję tego dipu lub ostrzejszą, dodając chilli/ jalapeno.
Składniki:

  • 2 szt. avocado
  • 1 mała czerwona cebula/ 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 łyżki soku z limonki/cytryny
  • 1 pomidor ( wyczyszczony z pestek,obrany i pokrojony w kostkę)
  • pieprz, sól do smaku
  • ząbek czosnku też jest mile widziany
  • kolendra !
Wszystkie wyżej wymienione składniki mieszamy ze sobą. Avocado możemy pokroić na drobne kawałki bądź użyć tłuczka do ziemniaków. Składowe dipu muszą być widoczne. Ważne, żeby nie nabrało konsystencji musu . Mieszkając w Nowym Jorku usłyszałam, że guacamole bez kolendry to nie guacamole :)
Smacznego!
E.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz