wtorek, 23 września 2014

MAKARON BUCATINI W SOSIE CYTRYNOWYM Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Makaron bucatini nazwę swoją zawdzięcza przechodzącej przez jego środek dziurce, a dziurka z włoskiego to „buco". Wyglądem przypomina takie grubsze spaghetti z dziurką. Bucatini produkowany jest z pszenicy durum, która jest zdrowsza dla nas.
Kilka tygodni temu odwiedziłam gdańską restaurację Neighbours. Miejsce absolutnie godne polecenia. Świetne jedzenie i klimat sprawiają ,że czujemy się tam bardzo swojsko :) Choć menu nie jest obszerne, to skonstruowane tak apetycznie,że ciężko wybrać jedną rzecz. Za radą Pani kelnerki zdecydowałam się na makaron z kurkami i rakami w sosie cytrynowym. Obłędny !!! Zakochałam się w nim. 


Dziś postanowiłam zrobić coś podobnego. Oczywiście nie udało mi się powtórzyć dokładnie tego smaku, ale obiad okazał się bardzo smakowity :)
Składniki ( 2 porcje):

  • makaron bucatini, fettuccine lub inny 
  • 3/4 cytryny
  • ok 100 g dobrego masła 
  • łyżka świeżego tymianku cytrynowego lub zwykłego
  • 70-100 g dobrego parmezanu
  • opakowanie kurek lub innych grzybów
  • sól i pieprz do smaku
  • dwie szczypty kurkumy
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Umyte i pokrojone grzyby smażymy na ok 50 g masła z dodatkiem tymianku. Po kilku minutach dodajemy pozostałe masło, sok z 3/4 cytryny i skórkę. Pamiętajmy, aby dobrze wyszorować cytrynę. Jeżeli smak nie wydaje się nam wystarczająco cytrynowy, dodajemy więcej soku. Całość dusimy kilka minut. Następnie dodajemy parmezan, sól, pieprz i opcjonalnie kurkumę, żeby kolor był bardziej intensywny. Odcedzony makaron łączymy z sosem. Do takiego sosu możemy dodać również śmietanę. 
Smacznego!
E.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz