środa, 10 września 2014

KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z MOZZARELLĄ

Pomidory występują w diecie prawie każdego z nas niemal codziennie. Są dostępne cały rok, wybierając je powinniśmy zwrócić uwagę na głęboki kolor i wyraźny zapach ( wąchamy od strony szypułki ). 
Pomidory są źródłem witaminy C ( ponoć duży pomidor pokrywa 60% dziennego zapotrzebowania na nią), E, B, K oraz PP. Zawierają beta-karoten i sporą zawartość potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Innym cennym składnikiem pomidorów, o którym muszę wspomnieć jest likopen- naturalny barwnik, antyutleniacz ( nasz organizm nie wytwarza go). Likopen zapobiega zawałom serca, miażdżycy oraz zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy i przeciwdziała nowotworowi prostaty !
Mała ciekawostka. Pomidory zostały przywiezione w XVI wieku z Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo uznawane były jedynie za roślinę ozdobną.
Składniki ( 4 porcje):

  • 5 dużych słodkich pomidorów
  • 4 średnie marchewki
  • 1 duża, słodka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki siekanej, świeżej bazylii
  • pieprz i sól
  • mozzarella
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, obieramy i kroimy na małe kawałki. Obraną i pokrojoną marchew gotujemy w 0,5 litra bulionu. Cebulę, czosnek kroimy w kostkę, dodajemy bazylię i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy pomidory, przyprawiamy pieprzem, solą i dusimy kilka minut. Łączymy z marchewką i bulionem, a następnie blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy z mozzarellą lub śmietaną.
Smacznego!
E.






2 komentarze:

  1. No to w piątek zapraszam do mnie na najlepszą szarlotkę! :-)

    Pozdrawiam,

    AGATA

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze raz dziękuję ;) Do piątku zatem :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń