wtorek, 15 października 2013

PIEROGI Z MĄKI RAZOWEJ, FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM

Idealne na niedzielny obiad- pierogi z mięsem, a do tego rosołek. Z żalem przyznaje, iż  moje pierogi nie były tak smaczne jak mojej mamy ale dały radę :)
Z braku maszynki do mięsa musiałam wybrać gotowe mięso mielone wieprzowo - wołowe. Farsz: cebulkę i czosnek podsmażamy, dodajemy mięso mielone ( ja dodałam również startą marchewkę), doprawiamy pieprze ziołowym, solą, pietruszką. Ciasto :  2 szklanki mąki razowej, 2 jajka, sól, pól lub 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody. Zagniatamy ciasto i lepimy pierożki. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju/oliwy i czekamy, aż wypłynął.
 Smacznego !
E.






3 komentarze: