Placuszki z cukinii zawsze kojarzą mi się z wiosną, i chyba nic więcej o tej wiośnie nie przypomina bo za oknem biało :) Cukinia i marchewka to zdecydowanie moje ulubione warzywa, a o ich wartościach odżywczych chyba nie muszę wspominać.
Składniki:
- 1 większa cukinia
- 2 marchewki
- ziarna słonecznika/ dyni
- 2 jajka
- 5 płaskich łyżek mąki z amarantusa
- sól, pieprz ziołowy lub inne, ulubione zioła i przyprawy
- olej do smażenia ( najlepiej rzepakowy)
Cukinie myjemy, wydrążamy środek z pestkami i ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy obwicie i odstawiamy na 20-30 minut. Marchew obieramy i również tarkujemy. Ziarna słonecznika prażymy. Po 20-30 minutach cukinię odsączamy z wody, mieszamy z marchewką, słonecznikiem, dodajemy jajka i mąkę. Doprawiamy do smaku. Niewielkie porcje wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na niewielkiej mocy palnika.
Moją porcję placuszków zjadłam z resztą marchewki, do której dodałam łyżkę majonezu i czosnek.
Smacznego!
E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz