Oczyszczoną kaczuszkę zanurzamy na 5 minut we wrzącej wodzie, dzięki czemu mięso nie będzie suche. Kaczkę osuszamy ręcznikiem papierowym, marynujemy i zostawiamy na ok 12 godzin. Marynata: 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, sok z jednej pomarańczy i połowy cytryny, łyżeczka oleju sezamowego, 10-15 suszonych śliwek, można również dodać ok 50 ml wytrawnego sherry lub wina ryżowego.
Zamarynowaną kaczkę pieczemy 1,5 godziny w 180 °C. Moją kaczkę piekłam z marchewka i cebulka szalotka. Na koniec pieczenia dodałam łyżeczkę mąki ziemniaczanej, rozrobionej w 1/3 szklaki wody, co zagęściło sos.
E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz