Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to jedno z moich ulubionych dań w małej, gdańskiej restauracji Lee's Chinese (gorrrąco polecam to miejsce!). Oczywiście ten w moim wykonaniu różni się od tego restauracyjnego, przyrządzonego przez azjatyckich kucharzy. Jednak mój domowy również zdobył swoje grono wielbicieli.
Składniki: pierś kurczaka, mleko, jajko, mąka, 3-4 łyżki cukru, 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchup, puszka ananasa (użyjemy 3/4 szklanki soku i owoce), 1papryka, 1marchewka, cebula ,pędy bambusa, sok z połowy cytryny, łyżeczka startego imbiru i czosnku, łyżka sosu sojowego, szczypta chilli, łyżka mąki ziemniaczanej ( jeżeli sos będzie za rzadki).
Kurczaka zalewam na kilka godzin mlekiem, następnie mieszam odrobinę mleka z jajkiem, moczę
w tym kurczaka i obtaczam w mące. Smażę w głębokim oleju, odsączam na ręczniku papierowym.
w tym kurczaka i obtaczam w mące. Smażę w głębokim oleju, odsączam na ręczniku papierowym.
Sos. Karmelizuję cukier, dodaję sok ananasowy, ketchup/ koncentrat, sok z cytryny, sos sojowy i tarty imbir. Na drugiej patelni lekko podsmażam marchewkę, paprykę, pędy bambusa, cebule i tarty czosnek. Warzywa mieszam z sosem, dodaje ananasa i duszę jeszcze ok. 10 minut. Doprawiam pieprzem i chilli do smaku. Sos łączymy z kurczaczkiem w puszystej skorupce. Jeżeli sos nie jest wystarczająco gęsty , łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy w 1/4 szklanki wody i dodajemy do sosu. Jako dodatek wybrałam makaron sojowy, który zalałam gorącym bulionem. Do picia oczywiście zielona herbatka.
Smacznego !
E.
E.
spoko:)
OdpowiedzUsuń