sobota, 8 listopada 2014

ZUPA KREM Z GROSZKU Z GROSZKIEM

Paula mówiła, że krem z groszku „jest normalnie przepyszny":) No to zrobiłam. Jak każdy krem jest bardzo łatwy i szybki w przyrządzeniu. O tej porze niestety posiłkowałam się groszkiem mrożonym, ale smak ciągle przyjemny. Zupa jest delikatna w smaku (wyjątkowo nie dopieszczałam jej ostrą papryką), świetnie sprawdzi się jako dziecięcy obiad.
Składniki (4 porcje):
  • opakowanie zielonego groszku ( 450 g)
  • 0,8 l dowolnego bulionu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka lub dwie masła
  • kilka gałązek tymianku
  • pieprz ziołowy i sól
  • groszek ptysiowy
  • opcjonalnie ser, śmietana
Posiekany czosnek, cebulę i tymianek smażymy na maśle, aż nabiorą złotego koloru. Następnie dorzucamy groszek i zalewamy bulionem. Gotujemy kilka minut. Kiedy groszek jest już miękki możemy zmiksować naszą zupę. Doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Moją zupę podałam z groszkiem ptysiowym oraz odrobiną twardego i intensywnego w smaku sera ( dziękuję Bożenko za prezent ).
Smacznego!
E.






4 komentarze:

  1. Super przepis :-) ja właśnie robilam sobie paste z groszku do kanapek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta z groszku...trzeba będzie spróbować ;) pozdrawiam

      Usuń
  2. świetna zupa, a przy tym jaki fajny kolor ma ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham zielone warzywa, w tym groszek <3
    Wygląda apetycznie :D
    zapraszam do mnie: http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń