piątek, 8 listopada 2013

ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM I FETĄ W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Uwielbiam ciasto francuskie w każdej postaci. Na śniadanie jadłam pyszne, maślane croissanty, a na obiad łosoś ze szpinakiem i fetą  w tymże cieście. Przyznaję bez bicia, że ciasto kupiłam gotowe ponieważ zależało mi na szybkim przygotowaniu. Tym samym obiecuję, że pewnego dnia zrobię ciasto francuskie od A do Z sama :)
Składniki: mrożone ciasto francuskie, filet z łososia (ok. 300 g), szpinak ( ok 250 g czyli pół opakowania), pół opakowania sera feta, pieprz, sól, cytryna, oliwa i oczywiście czosnek.
Ciasto francuskie najlepiej wyjąć dzień wcześniej i zostawić w lodówce. Szpinak dusimy na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli (nie możemy przesadzić z solą ponieważ feta jest dość słona), dodajemy fetę. Odsączam i odstawiam do przestygnięcia.
Łososia kroję w kostkę, pieprzę, solę i polewam oliwa własnej roboty ( oliwa z kolorowym pieprzem i skórka z cytryny, idealna do ryb i sałatek). 
Na ciasto kładę grubą warstwę szpinaku a następnie łososia. Zawijamy/ sklejamy jak kto woli :) Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik 180 ° C na 20-25 minut. 
E.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz