poniedziałek, 4 listopada 2013

PIECZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA Z CIEMNYM SOSEM Z PIECZARKAMI I CEBULKĄ CZYLI KOLEJNE Z CYKLU „ W NIEDZIELĘ ZAPOMINAMY O KALORIACH " :)

Łopatkę wieprzowa przyrządzałam pierwszy raz i stwierdzam, że mięso jest proste do przygotowania. Moja sztuka mięsa wyszła aromatyczna i soczysta. Warto wiedzieć, że najlepiej jest zamarynowaną porcję potrzymać w lodówce ok. 24 godzin, a przynajmniej przez noc. Przed pieczeniem „sztyletujemy" mięsko czyli porządnie nakłuwamy nożem. 
Składniki marynaty : 4 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego grzybowego i 2 normalnego, pieprz czarny i ziołowy, sol, majeranek, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy.
Umytą i osuszoną łopatkę nacieram marynata, robię małe kieszonki, w które wkładam czosnek. Uważam, że najlepiej sprawdza się pieczenie w rękawie. Najpierw łopatkę piekę przez 15 minut w 200 ° C, a następne 45-50 minut w 190 ° C. 
Łopatka, którą przyrządziłam była faszerowana smażonymi pieczarkami z cebulką. Resztę tego farszu wrzuciłam do ciemnego sosu pieczeniowego.
Smacznego ! 
E.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz