wtorek, 18 marca 2014

BATONIKI MUSLI Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM (BREAKFAST BAR)


Jestem wielką wielbicielką wszelkich batoników, ciastek z ziarnami oraz bakaliami. Batonik domowej roboty to pyszny i szybki pomysł na drugie śniadanie, jak również słodką przekąskę do kawy. Są źródłem błonnika,dostarczają dużo energii, a przede wszystkim smakują obłędnie.
Chcesz być pewna, że jesz coś zdrowego- zrób to sama :)

Składniki ( forma 23x33 cm):

  • 250 g płatków owsianych ( nie błyskawicznych)
  • 10 łyżek siemienia lnianego
  • 5 łyżek sezamu
  • 6 łyżek pestek słonecznika
  • 100 g migdałów
  • puszka zagęszczonego mleka słodzonego
Dodałam również płatki migdałów i trochę orzechów włoskich, chciałam zużyć resztki otwartych bakalii. Świetnym dodatkiem są także pestki dyni, żurawina i inne suszone owoce.
Puszkę mleka lekko podgrzewamy w garnku z grubym dnem, następnie zalewamy nim pozostałe składniki i mieszamy. Masę przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy ale nie ugniatamy mieszanki bo batoniki będą za twarde. Pieczemy je 60 minut w 130 ° C.
Smacznego!
E.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz