Ową sałatkę pierwszy raz spróbowałam kilka lat temu w jednej z japońskich restauracji w Nowym Jorku. Jak dla mnie jest idealnym połączeniem słodkiego i ostrego smaku. Sałatka krabowa tak naprawdę nie zawiera krabów :) Używane są do niej paluszki surimi, czyli paluszki z mięsa białych ryb. Paluszki krabowe są dużo tańsze niż mięso kraba. Składniki ( na ok. 3 porcje) :
2 opakowania surimi
2 średnie marchewki
2 większe ogórki
pół mango
3-4 łyżki majonezu ( najlepiej japońskiego)
1 łyżka ostrego sosu sriracha ( chilli sos)
2-3 łyżeczki tobiko lub innej ikry ryb
Dodatkowo możemy użyć sałaty lodowej, a zamiast ikry płatków panko. Jest to rodzaj panierki, płatki specjalnie do tego celu wypiekanego chleba. Pamiętajmy,żeby panko dodać przed samym podaniem, musi być chrupiące. Surimi, mango, marchew i ogórki kroimy w cienkie paseczki. Z ogórków wykrawamy gniazda nasienne. Zależało mi na bardzo cienkich kawałkach, więc do marchewki i ogórków użyłam obieraczki . Ogórki solimy i odstawiamy na kilka minut,żeby puściły wodę. Majonez mieszamy z sosem sriracha i ikrą. Składniki łączymy ze sobą i zalewamy sosem. Smacznego E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz