DOMOWEJ ROBOTY GRZANKI DO ZUP I SAŁATEK. CROUTONS
Nie ma co się rozpisywać na temat grzanek do zupy, ale zachęcam do zrobienia ich samodzielnie. Są o niebo pyszniejsze niż te gotowe ze sklepu. Podam Wam wersję moich ulubionych, oczywiście zachęcam do eksperymentów smakowych.
Składniki:
- pieczywo ( tostowe, zwykłe kajzerki, bagietka...)
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- ulubione zioła
Masło rozpuszczamy w rondelku, dolewamy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła suszone lub z moździerza. Zrezygnowałam z czosnku, dodałam natomiast własnej roboty oliwę czosnkową, która już baaaardzo przeszła smakiem. Pokrojone w kostkę pieczywo wrzucamy do rondelka i delikatnie mieszamy. Następnie rozkładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wkładamy na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego do 170 ° C. W trakcie możemy je delikatnie przewrócić. Najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Smacznego!
E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz