Świeże i pachnące warzywa, owoce, zioła. Mogłabym godzinami spacerować po ryneczku. W koszyku wylądował pęczek powalającego zapachem koperku. Zatem dziś na obiad, jutro zresztą też pożywna zupa koperkowa. Składniki:
duży kawałek mięsa z kością
3 marchewki
mały seler
pietruszka ( korzeń i natka)
mały por
8 mniejszych ziemniaków
1/4 kostki masła
duży pęczek koperku
5 łyżek śmietany
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka ziaren pieprzu, ziela, 4-5 listki laurowe, sól i pieprz ziołowy
Z warzyw i mięsa gotujemy na małym ogniu wywar, doprawiamy przyprawami. Posiekany koperek podsmażamy na masełku i dodajemy do zupy. Podsmażony koper potęguje wspaniały aromat zupki. Dorzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania śmietanę rozrabiamy w schłodzonej zupie (pół kubeczka zupy) i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość wlewamy do garnka i gotujemy jeszcze kilka minut. Jest pysznie i pachnąco :) Smacznego! E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz