wtorek, 1 kwietnia 2014

350 ML ZDROWIA- KOKTAJL Z JARMUŻU

Jarmuż- najmodniejsze warzywo ostatnich miesięcy. Należy on do rodziny kapustowatych,kiedyś był jednym z najpopularniejszych warzyw w Europie. Zapomniany przez lata, wraca i robi furorę, a wszystko dzięki swoim wartościom odżywczym. Jest bowiem zieloną bombą witaminową, nawet sławetny szpinak z nim przegrywa. Zawiera pokłady witaminy A, B1,B2,B6, K, C, karotenoidy, wapń, żelazo, magnez, chlorofil, błonnik, kwas foliowy i sporo innych super ważnych składników. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny, ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, wzmacnia odporność, zwalcza wolne rodniki. Jarmuż ma także właściwości przeciwzakrzepowe, leczy wrzody żołądka i nerki. Mogłabym napisać całkiem długie wypracowanie o jego właściwościach ale powiem po prostu, że jest absolutnym KRÓLEM ZIELENINY !
 Koktajle na bazie jarmużu są popularne ponieważ świetnie usuwają toksyny z organizmu oraz regulują przemianę materii, a do tego naprawdę dobrze smakują. Jarmuż nadaje się do koktajli, zup, sałatek, możemy go dusić jak szpinak, bądź z mlekiem kokosowym i orzechami.

Składniki (350 ml):

  • duża garść liści jarmużu
  • 1 duże kiwi
  • 1 duże jabłko
  • 150-200 ml mleka ( może być kefir, jogurt) 
Jabłko i kiwi obieramy, dodajemy umyty jarmuż, mleko i blendujemy.
Smacznego !
E.








2 komentarze: