Słoik na ciastka od kilku dni domagał się ażeby go czyś wypełnić. I tak właśnie w ekspresowym tempie powstały ciasteczka chałwowe. Niezbyt słodki, barrrdzo kruchy dodatek do kawy. Składniki (30 ciastek):
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki pasty sezamowej tzw. tahin
pół kostki masła ( 100 g )
20-40 ml wody
Wszystkie składniki miksujemy lub wyrabiamy ręcznie. Masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej. Następnie formujemy kulki średniej wielkości, lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, w małych odstępach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Smacznego ! E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz