Kotleciki z bobu, zwane dalej kamieniami , robiłam pierwszy raz. Dlaczego kamienie? A no dlatego, że są dość zbite, ciężkie i syte. Kotlety podałam z sosem czosnkowym ( jogurt grecki+ ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę+ szczypiorek), ale mogą stanowić również dodatek do dań mięsnych. Myślę, że świetnie komponowałyby się z sosem pomidorowym. Składniki (12 szt.) :
1 kg bobu
szczypiorek
garstka prażonych pestek słonecznika
2-3 łyżki bułki tartej
2 jajka
pół łyżeczki kurkumy
pieprz ziołowy, sól
Przebrany bób gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie ok. 15- 20 minut . Gdy przestygnie, obieramy go, a następnie używając tłuczka do ziemniaków robimy z niego niezupełnie gładką masę. Dodajemy posiekany szczypiorek, pestki, jajka, bułkę tartą i doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety. Smażymy na oleju, najlepiej rzepakowym. Smacznego! E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz