sobota, 19 lipca 2014

CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM, ZAPIEKANE POD BESZAMELEM I MOZZARELLĄ

Tydzień włoski w Lidlu więc ...jedziemy ! W koszyku ląduje makaron cannelloni i parę innych mniej lub bardziej potrzebnych produktów. Potrawa smakiem przypomina tradycyjną lasagne. Danie ładnie wygląda i jest całkiem szybkie w przygotowaniu.
Składniki (na 4 osoby): 
  • 16 rurek cannelloni ( jeżeli ktoś jest głodomorem to więcej,ale miejmy na uwadze,że beszamel jest sycący )
  • 0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowe
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii , pieprz czarny i ziołowy, sól, opcjonalnie ostra papryka ( u mnie obowiązkowo )
  • 2 kulki mozzarelli 
  • trochę czerwonego wina do mięsa ale niekoniecznie 
Składniki i przepis na sos beszamelowy znajdziesz tutaj . 

Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na masełku, dodając bazylię. Po kilku minutach dorzucamy pomidory, doprawiamy przyprawami wedle uznania. Dusimy ok 10 minut. Przyprawione mięso mielone wrzucamy na patelnia, smażymy, rozdrabniając je, aż nabierze koloru. Możemy  podlać winem. Pół sosu pomidorowego dodajemy do mięsa i dusimy razem kilka minut. Drugie pół wylewamy na spód naczynia żaroodpornego. Jeżeli chodzi o sposoby faszerowania rurek ,jest ich wiele. Możemy nawet używać rękawa cukierniczego. Ja stawiam rurki pionowo na dece i faszeruję łyżeczką do espresso. Nafaszerowane mięsem rurki układamy obok siebie na sosie pomidorowym. Całość zalewamy sosem, na który układamy plastry mozzarelli.
Cannelloni wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180° C i pieczemy ok 25-30 minut, aż ser się zarumieni. 
Smacznego !
E.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz