Kasza jaglana jest super zdrowa, bez zbędnego rozpisywania się o jej wartościach odżywczych, które świadomy konsument zna na pewno :) Przy czym nie zawiera glutenu ! Ciekawy artykuł o kaszy jaglanej znajdziecie tutaj. Były już babeczki z kaszy jaglanej,a dziś czas na mus. Jest to świetny pomysł na śniadanie lub deser. Ostrzegam taka szklanka, jak na zdjęciu jest bardzo syta. Proporcje podane w przepisie niżej są na ok 3 porcje. Ja zrobiłam tylko jedną porcję ,a z reszty kaszy prawdopodobnie powstaną ciastka. Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 i 3/4 szklanki mleka
łyżka masła
szczypta soli
cukier waniliowy lub wanilia i zwykły cukier, ewentualnie miód
truskawki
Szklankę kaszy płuczę pod bieżącą wodą 2-3 razy. Następnie zalewam 2,5 szklankami wody, dodaję łyżkę masła, szczyptę soli i gotuję ok 20 min. Gdy kasza przestygnie blenduję ją z dodatkiem cukru waniliowego (wedle uznania) i stopniowo dolewam mleko. Użyłam brązowego cukru waniliowego, który zawsze przygotowuję sama. Do powstałego puddingu dodałam pokrojone truskawki oraz mus truskawkowy. Smacznego! E.
kasza jaglana jest genialna- smakuje nawet w koktajlach! pysznie :)
OdpowiedzUsuńRobię często podobnie, z różnymi owocami.
OdpowiedzUsuń