wtorek, 5 sierpnia 2014

SŁODKO-PIKANTNA SAŁATKA Z GRILLOWANYM ANANASEM I KURCZAKIEM

Pomysł na szybki obiad w upalny dzień. Przygotowanie zajmie nam ok 15-20 minut. Potrzebna będzie niezastąpiona w mojej kuchni patelnia grillowa. Kurczaka najlepiej zamarynować ok 3 godziny wcześniej. Moje ulubione połączenie smaków słodko- pikantne/ ostre, a do tego chrupiący mix sałat ze szpinakiem.
Składniki ( 2 osoby):

  • cała pierś z kurczaka ok. pół kilograma
  • 3-4 duże plastry świeżego ananasa
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 avocado
  • mix sałat ze szpinakiem lub sam szpinak
  • oliwa, pieprz ziołowy, sól, ostra papryka, czosnek
  • prażone pestki dyni
Składniki dressingu:

  • 6 łyżek oliwy
  • łyżka musztardy
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz
Dressing raczej nie będzie wielkim odkryciem, bardzo popularny przepis. Świetnie nadaje się też do sałatki z rukolą oraz sałatki z młodego szpinaku z orzeszkami i serem kozim - uwielbiam :)

Pierś z kurczaka zalewamy marynatą z oliwy, czosnku, pieprzu , soli oraz ostrej papryki, odstawiamy na kilka godzin, jeżeli mamy czas. Cebulę i avocado kroimy w kostkę, mieszamy z sałatą. Kurczaka grillujemy z obu stron na złoty kolor, to samo robimy z ananasem. 
Inny wariant to zrobienie łagodnego kurczaka i zamarynowanie ananasa na pikantnie. 
Zamiast grzanek podałam grissini o smaku rozmarynu.
Smacznego!
E.









1 komentarz:

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2800 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników, którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu.

    Serdecznie zapraszamy! :-)

    OdpowiedzUsuń