Składniki:
- 5 większych ziemniaków ( mogą być zwykłe albo słodkie)
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy ( ja użyłam oliwy własnej roboty o smaku cytrynowo- rozmarynowym)
- 2 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- 3 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz kolorowy
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz i listki z 3 gałązek rozmarynu (możemy delikatnie zgnieść rozmaryn w dłoniach).
Obrane ziemniaki kroimy na ćwiartki i wrzucamy do WRZĄCEJ wody na 10 minut. Odcedzamy, następnie każda ćwiartkę smarujemy marynatą i rozkładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika z włączoną funkcją grilla w 170° C na 15/20 minut . Blaszkę najlepiej ustawić na niższe półki piekarnika dalej od grzałki, żeby nie spalić ziemniaczków. Oczywiście nie musimy wcześniej gotować ziemniaków. Wówczas pokrojone, surowe ziemniaki dokładnie smarujemy marynatą, rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200° C na 20-30 minut.
E.
E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz