niedziela, 8 grudnia 2013

PIECZONE ZIEMNIAKI W MARYNACIE MIODOWEJ ZE ŚWIEŻYM ROZMARYNEM

Idealny dodatek to wielu dań. Niby tylko zwykły ziemniak, a jednak niezwykły. Nie będę się rozpisywała, po prostu musicie spróbować ! 
Składniki: 
  • 5 większych ziemniaków ( mogą być zwykłe albo słodkie) 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy ( ja użyłam oliwy własnej roboty o smaku cytrynowo- rozmarynowym)
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz kolorowy
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz i listki z 3 gałązek rozmarynu (możemy delikatnie zgnieść rozmaryn w dłoniach).
Obrane ziemniaki kroimy na ćwiartki i wrzucamy do WRZĄCEJ wody na 10 minut. Odcedzamy, następnie każda ćwiartkę smarujemy marynatą i rozkładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika z włączoną funkcją grilla w 170° C na 15/20 minut . Blaszkę najlepiej ustawić na niższe półki piekarnika dalej od grzałki, żeby nie spalić ziemniaczków. Oczywiście nie musimy wcześniej gotować ziemniaków. Wówczas pokrojone, surowe ziemniaki dokładnie smarujemy marynatą, rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200° C na 20-30 minut. 
E.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz