piątek, 20 grudnia 2013

SOS BESZAMELOWY


Sos beszamelowy jest składnikiem wielu dań np. lasagne, którą właśnie przyrządzam. Świetnie komponuje się również z warzywami gotowanymi. Jego smak można modyfikować na wiele sposobów, dodając zioła, musztardę, parmezan itp...
Składniki: 

  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 kostki masła ( czyli ok 50 g)
  • 2 szklanki mleka ( prawie pół litra)
  •  szczypta gałki muszkatołowej, soli, pieprzu (najlepiej białego pieprzu).
Masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę ,mieszamy. Nie możemy dopuścić do zarumienienia mąki. Dolewamy powoli mleko cały czas mieszając. Doprawiamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pamiętajmy, że beszamel gęstnieje również po zestawieniu go z palnika !
E.


2 komentarze: