SOS BESZAMELOWY
Sos beszamelowy jest składnikiem wielu dań np. lasagne, którą właśnie przyrządzam. Świetnie komponuje się również z warzywami gotowanymi. Jego smak można modyfikować na wiele sposobów, dodając zioła, musztardę, parmezan itp...
Składniki:
- 2 łyżki mąki
- 1/4 kostki masła ( czyli ok 50 g)
- 2 szklanki mleka ( prawie pół litra)
- szczypta gałki muszkatołowej, soli, pieprzu (najlepiej białego pieprzu).
Masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę ,mieszamy. Nie możemy dopuścić do zarumienienia mąki. Dolewamy powoli mleko cały czas mieszając. Doprawiamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pamiętajmy, że beszamel gęstnieje również po zestawieniu go z palnika !
mój ulubiony!!!!
OdpowiedzUsuńRównież baaardzo lubię:) Musi być aksamitny, ażeby był idealny.
OdpowiedzUsuń