wtorek, 15 kwietnia 2014

ŚWIEŻY SOK Z BURAKÓW I JABŁEK ZE SZCZYPTĄ IMBIRU

Przepisu w zasadzie nie będzie. Potrzebujemy 1 dużego buraka i 1 duże jabłko oraz oczywiście sokowirówkę :) Świeżo przyrządzony sok możemy doprawić imbirem. 
Chciałam raczej skupić się na wartościach i właściwościach odżywczych buraków. Są źródłem potasu, żelaza, magnezu, wapnia, kwasu foliowego. Zawierają rzadziej spotykany cez i rubid. To, co pewnie każdy pamięta od dziecka to fakt, że buraki są lekiem na anemię, jak również obniżoną odporność, leczą kaszel, nadciśnienie. Doskonale odkwaszają organizm, pomagają wydalić z organizmu nadmiar kwasu moczowego. Zwiększają wytrzymałość w sportach, jak i życiu codziennym. Polecane bardzo kobietom w ciąży.
Naturalnie najlepszą/ najzdrowszą formą jest surowy burak czyli np. sok. 
Na zdrowie !
E.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz