wtorek, 15 kwietnia 2014

ZUPA KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

Jak to możliwe , że nigdy wcześniej nie jadłam pieczonych buraków. Tak banalne, a jednak baaardzo smaczne. Nasz polski burak, jak już pisałam jest bardzo zdrowy i wart spożywać go częściej.
Krem z buraków, oczywiście jak większość zup kremów jest łatwy i szybki w przygotowaniu.
Składniki:

  • 8-10 buraków średniej wielkości
  • 1 większa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • prażone pestki dyni
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub innego
  • 2 łyżki masła, odrobina oliwy
  • kilka gałązek rozmarynu, pieprz, sól
Buraki dokładnie myjemy, suszymy i każdy osobno zawijamy dokładnie folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 60 minut. Jeśli mamy większe okazy zostawiamy je w piekarniku chwilę dłużej. Po wyjęciu buraków z piekarnika, studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy trochę oliwy, smażymy cebulę, czosnek. Dodajemy obrane, pokrojone jabłko, buraki i rozmaryn, dusimy kilka minut. Zalewamy bulionem gotujemy 5-10 minut. Blendujemy i doprawiamy do smaku. Krem z buraków podałam z łyżka jogurtu naturalnego oraz wcześniej uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego ! 
E.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz