niedziela, 4 maja 2014

MUFFINY/ BABECZKI JAGLANE Z JAGODAMI

Wooooowwww. Odkrycie roku! Zdrowe i pyszne muffiny z kaszy jaglanej. Aż ciężko uwierzyć , że coś tak pożywnego może tak obłędnie smakować. Zacznijmy od kaszy jaglanej, całkiem głośno o niej ostatnio. Jest produktem bezglutenowy, bogatym w witaminy z grupy B, lecytynę, białko, antyoksydanty. Żeby się nie rozpisywać: SAMO ZDROWIE !
Jak długo można je przechowywać... na pewno 3 dni. Trzeciego dnia zniknęła ostatnia jaglanka.

Składniki ( 18-20 sztuk) :

  • 3/4 szklanki mąki razowej
  • pół szklanki mąki z amarantusa
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju ( najlepiej rzepakowego)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka sody 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szklanka jagód
  • garść orzechów laskowych ( przepołowionych) 
Kaszę gotujemy, następnie delikatnie blendujemy, choć nie jest to konieczne.Mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem, a jogurt łączymy z olejem. Możemy też osobno ucierać żółtka z cukrem, a białka ubić na sztywną masę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą, dodajemy jagody, orzechy i delikatnie mieszamy. Foremkę napełniamy masą do 3/4 wysokości. Na górę możemy dodatkowo położyć jagody. Pieczemy w 180 ° C ok. 25-30 minut.
Smacznego! 
E.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz