Wooooowwww. Odkrycie roku! Zdrowe i pyszne muffiny z kaszy jaglanej. Aż ciężko uwierzyć , że coś tak pożywnego może tak obłędnie smakować. Zacznijmy od kaszy jaglanej, całkiem głośno o niej ostatnio. Jest produktem bezglutenowy, bogatym w witaminy z grupy B, lecytynę, białko, antyoksydanty. Żeby się nie rozpisywać: SAMO ZDROWIE ! Jak długo można je przechowywać... na pewno 3 dni. Trzeciego dnia zniknęła ostatnia jaglanka. Składniki ( 18-20 sztuk) :
3/4 szklanki mąki razowej
pół szklanki mąki z amarantusa
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju ( najlepiej rzepakowego)
3 jajka
3 łyżki miodu
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
szklanka jagód
garść orzechów laskowych ( przepołowionych)
Kaszę gotujemy, następnie delikatnie blendujemy, choć nie jest to konieczne.Mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem, a jogurt łączymy z olejem. Możemy też osobno ucierać żółtka z cukrem, a białka ubić na sztywną masę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą, dodajemy jagody, orzechy i delikatnie mieszamy. Foremkę napełniamy masą do 3/4 wysokości. Na górę możemy dodatkowo położyć jagody. Pieczemy w 180 ° C ok. 25-30 minut. Smacznego! E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz