wtorek, 27 maja 2014

OLIWY SMAKOWE

Oliwy smakowe bardzo łatwo zrobić samodzielnie w domu, jest to zdecydowanie tańsza opcja, a przy tym świetna zabawa. Potrzebne nam są mniejsze szklane, zamykane buteleczki, oczywiście oliwa z pierwszego tłoczenia i dodatki... Zioła, pieprz, czosnek, cytryna, chilli,migdały,a nawet owoce. Zawsze robię dwa/trzy smaki. Dziś zrobiłam rozmarynowo-cytrynową ( 3 gałązki rozmarynu, serpentyna ze skóry cytryny). Jest świeża, lekka, doskonała do drobiu, ryb i sałatek. Kolejna to ostra, czosnkowa z kolorowym pieprzem ( 2 ząbki czosnku, 3 ostre papryczki, łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego). 
Pamiętajmy, aby buteleczki były czyste i suche ! Zioła, papryka, skórka z cytryny itp. umyte. Przygotowaną oliwę przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Przyznam, że korci aby wyeksponować tak ładne buteleczki ale oliwa pod wpływem światła utlenia się.
Wszystkie przyprawy/zioła muszą pływać w oliwie, żeby nie spleśniały. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz