piątek, 23 maja 2014

SAŁATKA NA CIEPŁO Z CUKINIĄ I SZPARAGAMI

Pogoda nie zachęca do jedzenia gorących i ciężkich obiadów, zatem alternatywą jest sałatka. Korzystając z sezonu na szparagi,jem je kilka razy w tygodni. Sałatka na ciepło jest sycąca i pożywna, a przygotowana w taki sposób powala aromatem.
Składniki (na 2 osoby):

  • 1 duża cukinia
  • pęczek zielonych szparagów
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • ser feta
  • 1 większa pierś kurczaka
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu, czosnek, pieprz czarny i ziołowy
  • oliwa
  • opcjonalnie: kiełki, pestki dyni
Oczyszczoną pierś kurczaka marynujemy kilka godzin w oliwie z pieprzem, solą i dużą ilością rozmarynu. Taką samą marynatą, ale z dodatkiem czosnku traktujemy cukinię i szparagi ( wcześniej obrane i umyte szparagi lekko gotujemy ok 6-7 minut). Kurczaka i warzywa grillujemy. Przekładamy na talerz, dodajemy pomidorki, fetę. Tak przygotowane warzywa są bardzo soczyste, nie musimy dodawać dressingu :) 
Smacznego !
E.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz