Pogoda nie zachęca do jedzenia gorących i ciężkich obiadów, zatem alternatywą jest sałatka. Korzystając z sezonu na szparagi,jem je kilka razy w tygodni. Sałatka na ciepło jest sycąca i pożywna, a przygotowana w taki sposób powala aromatem. Składniki (na 2 osoby):
1 duża cukinia
pęczek zielonych szparagów
10-12 pomidorków koktajlowych
ser feta
1 większa pierś kurczaka
kilka gałązek świeżego rozmarynu, czosnek, pieprz czarny i ziołowy
oliwa
opcjonalnie: kiełki, pestki dyni
Oczyszczoną pierś kurczaka marynujemy kilka godzin w oliwie z pieprzem, solą i dużą ilością rozmarynu. Taką samą marynatą, ale z dodatkiem czosnku traktujemy cukinię i szparagi ( wcześniej obrane i umyte szparagi lekko gotujemy ok 6-7 minut). Kurczaka i warzywa grillujemy. Przekładamy na talerz, dodajemy pomidorki, fetę. Tak przygotowane warzywa są bardzo soczyste, nie musimy dodawać dressingu :) Smacznego ! E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz