niedziela, 14 września 2014

CARPACCIO Z BURAKÓW Z SEREM KOZIM

Od kilku miesięcy szaleję na punkcie buraków,objadam się nimi kilka razy w tygodniu.  Na szczęście nie muszę się ograniczać, buraki są bardzo zdrowe (pisałam o tym w poście o soku z buraków). Takie carpaccio jest alternatywą dla wegetarian.
Składniki (talerz jak na zdjęciu):

  • 2 buraki średniej wielkości
  • 2 łyżki tartego/ drobno pokrojonego sera koziego
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni
  • garść rukoli 
  • 2 łyżki oliwy
  • zredukowany ocet balsamiczny
Buraki myjemy, nacieramy oliwą i owijamy szczelnie folią aluminiową. Możemy dodać również zioła do oliwy. Pieczemy w 190°C ok  60-70 minut. Po upływie tego czasu buraki wyjmujemy z piekarnika i dokładnie studzimy, następnie obieramy i kroimy na baaardzo cienkie plasterki. Użyłam do tego obieraczki do warzyw. Plastry buraków układamy na rukoli, posypujemy serem kozim i pestkami dyni- idealne połączenie według mnie. Skrapiamy balsamico lub innym dressingiem ( np. miodowy- cytrusowy). Ważne aby carpaccio serwować zimne !
Smacznego!
E.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz