poniedziałek, 2 września 2013

CHRUPIĄCY KURCZAK Z WARZYWAMI

Oj już 18 ! A obiad niegotowy. Coś szybkiego, coś jednogarnkowego? Proszę bardzo !
Chrupiące ćwiartki kurczaka z warzywami i młodymi ziemniaczkami. Przygotowanie ok.10/15 min. , a resztą zajmie się nasz piekarnik.
Ćwiartki kurczaka myjemy, opcjonalnie 
oczyszczamy z resztek piór. Ja przyprawiam solą, pieprzem ZIOŁOWYM, świeżym rozmarynem, czosnkiem z obu stron, a pod skórkę wkładam plaster cytryny.
Tak przygotowanego kurczaczka wkładam do naczynia żaroodpornego, dorzucam marchewkę, cukinie ( kto co woli), które również doprawiam tymi samymi przyprawami i ziołami. Osobno, w rękawie do pieczenia umieszczam młode ziemniaczki w mundurkach, z pokrojonym ząbkiem czosnku i oczywiście świeżym rozmarynem. Wcześniej gotowałam ziemniaki 10 min. ażeby zmiękczyć je troszkę.
Piekę ziemniaczki osobno z prostej przyczyny, mam za małe naczynie żaroodporne, ale tak jak wspomniałam jest to danie jednogarnkowe :) Kurczaczek potrzebuje ok. 50 min pod przykryciem i 10 bez, a ziemniaczki ok. 30 min. A my mamy czas na kieliszek winka i chwile relaksu.

E.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz