piątek, 27 września 2013

WOŁOWINĄ FASZEROWANY BAKŁAŻAN

Bakłażan bardzo popularny we Włoszech w polskiej kuchni jest niedoceniany. Bakłażany zawierają dużą ilość fosforu, potasu, żelaza i witaminy A, B i C oraz  błonnika. Co ciekawe wspomagają trawienie tłustych mięs. Minusem jest to, że mimo małej ilości kalorii jest ciężkostrawny.
Składniki: bakłażan, mięso mielone ( ja wybrałam wołowinę), cebula,ząbek czosnku, 1 ostra papryczka, 2 niewielkie pomidory, pieprz, sól, mozzarella, świeża bazylia.
Bakłażana należy wydrążyć ( ja użyłam łyżki do melonów), posypać solą (musi puścić sok, dzięki temu zmniejszy się chłonność miąższu). Cebule, czosnek smażymy na oliwie, dodajemy mięso, na tarce ścieram pomidory ( można dodać koncentrat), doprawiamy do smaku. Gotowy farsz nakładamy do bakłażanów, przykrywamy mozzarellą i bazylią. Tak przygotowane bakłażany lądują w piekarniku na 40 minut rozgrzanym do 180° C. Najpierw 20 minut piekę je pod przykryciem.
Smacznego !
E.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz